In 5 stappen weer goed met de buren

Iedereen in Lochem heeft buren. Meestal is dat heel gezellig, maar soms geeft het ergernis: rook van de open haard, luide muziek, een blaffende hond, schreeuwende kinderen, overhangende takken, buurkatten in je tuin. Zo’n ergernis kan een ware burenruzie worden. Dan staat buurtbemiddeling voor je klaar. We helpen je om weer met elkaar in gesprek te komen en de ruzie op te lossen.

Maar hoe mooi zou het zijn als je de ruzie zelf op kan lossen? Of nog beter, als je zelf op tijd in overleg gaat met de buren en zo zelfs een burenruzie voorkomt.

Op Datismakkelijkpraten.nl vind je een handig 5-stappen plan:

  1. Kalm: voel je je boos of geïrriteerd? Met woede maak je het erger. Probeer kalm te blijven. Als jij je boos gedraagt of gaat schreeuwen, nodig je eigenlijk de buren ook uit om boos te reageren. Wanneer jij rustig bent is de kans groot dat de buren ook kalm reageren en naar je luisteren.
  2. Moment: kies een goed moment voor een gesprek. Vertel je buren dat je met ze wilt praten en vraag hen wanneer dat uitkomt. Zo weet je zeker dat de buren ook tijd hebben om met je te praten en naar je te luisteren.
  3. Leg uit: Leg tijdens het gesprek uit waar je last van hebt en wat dat met je doet. Luister ook naar je buur. Misschien wisten ze helemaal niet dat je last van ze hebt of hebben ze een goede verklaring. Probeer begrip te krijgen voor jouw situatie, maar heb zelf ook begrip voor je buur.
  4. Oplossing: Zoek samen naar een oplossing waar jullie allebei tevreden mee zijn. Kom elkaar hierin tegemoet. Let op: het is echt belangrijk dat jullie allebei het gevoel hebben dat dit een goede en eerlijke oplossing is.
  5. Afspraken: Hebben jullie een goede oplossing gevonden? Maak dan duidelijke en makkelijk te halen afspraken waar jullie je ook allebei aan gaan houden.

Kortom, een goed gesprek en een luisterend oor kan heel veel ergernis wegnemen, zodat jullie weer prettig naast elkaar kunnen wonen. Vind je het toch wat lastig? GoedeBuren Lochem helpt je graag op weg. Stuur een email naar hulp@goedeburenlochem.nl of bel naar 0573-297000 dan bespreken we samen hoe je zo’n gesprek het beste kunt aanpakken.